perjantai 4. maaliskuuta 2016

Bernie Sanders myy hyvinvointivaltiota ja Amerikan nuoriso ostaa

Demokraateilla on menossa omat esivaalit, 1 joissa he valitsevat ehdokkaansa presidenttikisaan. Jäljellä on kaksi ehdokasta: Hillary Clinton 2 ja Bernie Sanders. Viime tiistaina Clintonin edukkuus alkoi näyttää varmalta. Bernie Sanders on häviämässä. Ehkä! 3 Häviön taakse kätkeytyy kuitenkin voitto. Hän on merkittävän poliittisen siirtymän airut ja vaikka hän häviäisikin vaalit, niin hänen ajatuksensa tulevat voittamaan.

Bernie Sanders (74) on Vermontin senaattori (2007-), joka on aikaisemmin toiminut Burlingtonin pormestarina (1981-1989, Burlington on noin 40.000 asukkaan kaupunki) ja kongressinedustajana (1991-2007). Hän on tullut tunnetuksi poliitikkona, joka ajaa edistyksellistä (”progressive”) linjaa.

Sanders on ollut periaatteen mies jo pitkään. Hän liittyi Amerikan Sosialistiseen puolueeseen 60-luvulla ja Burlingtonissa hän sanoi olevansa sosalisti pormestari. On vaikeaa sanoin kuvata kuinka poikkeuksellista omantien kulkemista tämä henkii. Hän on kulkenut tätä polkuaan pitkään ja nyt joutsenlaulunaan hän on todella haastamassa Hillary Clintonia esivaalissa.


Feel the Bern tiivistettynä 30 sekuntiin. Jos tämä jättää sinut kylmäksi, sinulla ei ole sydäntä. Sanders vetoaa äänestäjiensä tunteisiin.

Bernie Sanders on kerännyt näissä vaaleissa ympärilleen poliittisen liikkeen. Lähes päivittäin jopa kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyvät kuuntelemaan häntä. Yleisö koostuu pääasiassa nuorista. 5 Kyseessä on siis tulevaisuuden äänestäjät, demokraattipuolueen uusi sukupolvi. Millaisia poliittisia linjauksia Sanders sitten myy näille tulevaisuuden äänestäjille ja poliitikoille, joitten idoliksi hän on muodostumassa?



Tänä päivänä Sanders kuvailee kannattavansa demokraattista sosialismia (”democratic socialism”). 6 Jos raaputamme hieman pintaa, se muistuttaa erehdyttävästi meidän kovin tuttua hyvinvointivaltiolta. Katsoin yhden Sandersin puheen 7 ja keräsin siitä Sandersin poliittisia linjauksia:
  • Keskeisin teema on varallisuuserot ja vastakkainasettelu köyhien ja rikkaitten välillä. Sandersin retoriikasta voisi nostaa esiin myös demokraateille tyypillisen identiteettipolitiikan, jossa asioita painotetaan naisten huonomman aseman sekä mustien huonomman aseman kautta. Hänen ydinviestinsä on kuitenkin varallisuuserot.
  • Nobody who works 40 hours a week should be living in poverty.” Minimipalkka tulee nostaa noin $7 per tunti $15 per tunti.
  • Health care is a right not a privilege.” Sanders kannattaa julkista terveydenhuoltoa (eli ”single payer system” heidän kielellään).
  • Säätää lailla palkallinen sairaus- ja 3kk äitiysloma.
  • Yliopistokoulutus tulisi olla ilmaista. Lisäksi ne joilla on opintolainaa, tulisi käytännössä vapauttaa lainojen korkeista koroista.
  • Laillista kannabis kansallisella tasolla, sillä kannabiskielto täyttää vankiloita (lisäksi vangeista kohtuuton osuus on mustia).
  • Koch brothers are going to spend 900 millions dollars.” Varakkaat ihmiset vaikuttavat ja ohjailevat poliitikkoja rahoillaan. Tähän tulee puuttua vaalirahoituslailla. 8
  • Parantaa työllisyyttä laajoilla infrastruktuuriprojekteilla (tiet, sillat, vesiverkot, etc.) 9
  • Greed in Wall Street.” Suuret pankit tulee pilkkoa.
  • Laajentaa neuvolajärjestelmää (”Planned Parenthood”).
  • End stupid wars” Sanders vastustaa sotia.
Sandersin on tuonut onnistuneesti sosiaalidemokratian ja hyvinvointivaltion amerikkalaiseen poliittiseen keskusteluun. Sana "sosialisti" on tulossa hyväksyttäväksi. Saavutusta ei tule väheksyä. Tämä liike tulee saamaan yhä enemmän kannatusta. Neljän, kahdeksan, kahdentoista tai kuudentoista vuoden kuluttua näitä linjauksia imitoiden noustaan presidentiksi. Kun tätä vertaa vielä Donald Trumpin vaaliteemoihin (jotka ovat suhteellisen vasemmistolaisia sekä suosittuja), on selvää, että Amerikassa on tapahtumassa selkeä siirtymä vasemmalle.

Vedonlyöntimarkkinoiden 10 mielipide nyt. Presidentti: Clinton 1,53Trump 4Rubio 17Sanders 29; Cruz 51; Kasich 101 / Demokraattien ehdokas: Clinton 1,1Sanders 15 / Republikaanien ehdokas: Trump 1,4Rubio 6,5Cruz 19; Kasich 41.


1. Vaalien rakenne on päällisin puolin hyvin vastaava kuin republikaanilla. Eri osavaltiot äänestävät eri aikaan ja kaikki vaalit ovat hieman erilaisia. Vaaleissa valitaan n.s. valitsijamiehiä, jotka lähetetään 25.7. pidettävään puoluekokoukseen (Democratic National Convention eli DNC). Lopullinen ehdokasvalinta tehdään puoluekokouksessa. Osavaltioitten esivaaleista osa on enemmän puoluekokouksia, osa äänestyksiä, osassa osavaltion äänet laitetaan samaan nippuun (”winner takes it all”), osa on suhteellisia ja suuri osa on jotakin tästä väliltä. Järjestelmä on siis kokonaisuudessaan hyvin sekava. Ensimmäiset esivaalit olivat 1.2. Iowassa ja niitä järjestetään pitkin kevättä.
Ehkä yksityiskohtaisinta tietoa esivaaleista saa The Green Papers –blogista, joka on tosin epäselvästi jäsennetty. Hyvin jäsennettyä tietoa saa taas FiveThirtyEight –sivustolta.
http://projects.fivethirtyeight.com/election-2016/delegate-targets/democrats/
http://www.thegreenpapers.com/P16/events.phtml?s=c

2. Hillary Rodham Clinton (eli tuttavallisemmin Hillary tai HRC) tuskin esittelyjä kaipaa. Hän on tehnyt pitkän USA:n politiikassa palvellen ensi Bill Clintonin puolisona (”First Lady of Arkansas” ja ”First Lady of the United States”). Sittemmin hänellä on ollut henkilökohtainen ura muun muassa senaattorina (2001-2008) ja ulkoministerinä (2009-2012).

3. Pitää mainita, että Hillaryn kampanjan tiellä näkyy pahaenteisiä merkkejä. Hillary on sotkenut asiansa pitämällä ulkoministerinä omaa sähköpostipalvelinta, jota kautta hän on myös hoitanut salaiseksi luokiteltuja asioita. Tästä on menossa tutkinta, jossa FBI tutkii, onko toiminta ollut rikollista. Paha enne tuli keskiviikkona 2.3., kun palvelinta ylläpitävälle Bryan Paglianolle annettiin syytesuoja. Mikäli tämä räjähtää Clintonin silmille ja häntä vastaan nostetaan haaste, se avaa Sandersille mahdollisuuden ehdokkuuteen.
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/in-clinton-email-investigation-justice-department-grants-immunity-to-former-state-department-staffer/2016/03/02/e421e39e-e0a0-11e5-9c36-e1902f6b6571_story.html

4. The Atlantic teetti aikoinaan ison hnkilökuvan pormestari Sandersista, mutta julkaisi sen vasta viime vuonna. Mikäli Sandersin persoona kiinnostaa enemmän, teksti on hyvinkin lukemisen arvoinen.
http://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/10/bernie-sanders-mayor/407413/

5. Sandersin poliittisiin tapahtumiin kerääntyy päivittäin valtavia väkijoukkoja.
Roughly 28,000 people showed up for a recent Sanders rally in Portland, Ore. The self-described democratic socialist drew 15,000 in Seattle; 11,000 in Phoenix; 10,000 in Madison, Wis.; 8,000 in Dallas; and 4,500 in New Orleans.
https://www.washingtonpost.com/politics/how-does-bernie-sanders-draw-huge-crowds-to-see-him/2015/08/11/4ae018f8-3fde-11e5-8d45-d815146f81fa_story.html
Toisaalta Sandersin kannatus on lähes täydellistä nuorten äänestäjien keskuudessa.
Data: http://edition.cnn.com/election/primaries/polls


6. "Democratic socialism" Sandersin omin sanoin:
So let me define for you, simply and straightforwardly, what democratic socialism means to me. It builds on what Franklin Delano Roosevelt said when he fought for guaranteed economic rights for all Americans. And it builds on what Martin Luther King, Jr. said in 1968 when he stated that; “This country has socialism for the rich, and rugged individualism for the poor.” It builds on the success of many other countries around the world that have done a far better job than we have in protecting the needs of their working families, the elderly, the children, the sick and the poor.
https://berniesanders.com/democratic-socialism-in-the-united-states/

7. Sandersin linjaukset on nähtävillä hänen verkkosivuillaan.
https://berniesanders.com/issues/
Todelliset tuntuman Sandersin linjauksiin ja painotuksiin saa kuuntelemalla hänen puheita. Analysoimani puhe

8. Vaalirahoitus on karannut käsistä Amerikassa viime vuosina. Periaatteessa sitä säätelee edelleen vaalirahoituslainsäädäntö, joka kieltää yli $2.700 lahjoitukset. Käytännössä tämä raja on poistunut. Vuonna 2010 antamassaan päätöksessä korkein oikeus hyväksyi (Citizen United v. FEC) järjestöt (n.s. Super PAC), jotka kannattavat jotakin tiettyä ehdokasta. Tätä myöten kampanjoiden ympärille on ilmestynyt Super PAC:ja, joihin virtaa 100 miljoonia dollareita kampanja-avustuksia nimettömiltä lahjoittajiltä.

9. Vastikään Sanders postasi Twitteriin lisää ehdotuksia tähän teemaan liittyen
Today, people living in Bucharest, Romania have access to much faster Internet than most of the US. That’s unacceptable and must change.
https://twitter.com/BernieSanders/status/705171336381923328

10. Merkitsen pieneneviä kertoimia sinisellä ja kasvavia punaisella verrattuna edelliseen kirjoitukseni julkaisuajankohtaan.
http://www.oddschecker.com/politics/us-politics/us-presidential-election-2016/winner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti