keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Viimeinen näytös ennen Supertiistaita

Koko Amerikan poliittinen koneisto ja kaikki sitä seuraavat pidättävät henkeään. On alkamassa jännittävä viikko. Näyttää siltä, että ensi tiistaina Donald Trump tekee historiaa ja hänen vastustajansa aikovat kaatua saappaat jalassa.

Tänä aamuna Suomen aikaa Donald Trump julistautui voittajaksi Nevadan esivaaleissa. Viimeisiä tuloksia odotellaan, mutta nyt on jo selvää, että Trump sai murskavoiton kahmimalla noin 45% äänistä 1. Hänen villitsemänä kansa on kieltäytynyt kuuntelemasta, mitä poliittinen eliitti sanoo ja on valinnut täysin uudenlaisen ehdokkaan. Tämä on lopun alku Republikaanipuolueelle, jonka olemme oppineet tuntemaan. 2

Puolueen silmäätekevät 3 eivät vielä tunnusta tappiotaan. Heidän riveissään vallitsee kaaos. Jäljelle jääneitten neljän muun ehdokkaan joukosta etsitään epätoivoisesti ehdokasta, jonka taakse kaikki voisivat ryhmittäytyä. Hän tulee olemaan Marco Rubio. Ehdokkaan ainoana kiinnostavana ominaisuutena on, että hän ei ole Donald Trump. En usko, että sellainen viesti ei motivoi ketään vaaliuurnille. Se ei sytytä. Samaan aikaan Donald Trump takoo omaa viestiään yötä päivää jokaisessa aamu-TV:ssä, jokaisessa haastattelussa, jokaisella kanavalla: ”We are gonna win, win, win”. 4



Puolueella on enää muutama hetki aikaa. Ensi viikon tiistaina (eli keskiviikkoaamuna Suomen aikaa) on Supertiistai (”Super Tuesday”), jolloin 12 osavaltiota käy vaaliuurnilla antaen lähes neljänneksen kaikista äänistä. Jos Trump kahmii nämäkin äänet, häntä ei voi enää pysäyttää.

Rubio valmistautuu iskemään. Torstai-iltana (eli perjantaina aamuyöstä Suomen aikaa) on vaaliväittely 5, joka on viimeinen tilaisuus myydä itsensä äänestäjille ennen ensi viikon tiistaita. Rubio on kadonnut valokeilasta, kuten myös muut ehdokkaat. (Ei koske Trumpia. Aina energinen Trump tulee täyttämään kaikki TV-ohjelmat myös lähipäivinä.) Epäilen, että Rubio on valmistautumassa vaaliväittelyyn. Hänen suunnitelmansa on tulla paikalle, ja tavalla tai toisella kampittaa Trumpin niin pahasti, että äänekäs, sanavalmis Trump luhistuu äänestäjien silmissä. Tämä on tosin lähihistorian valossa melko epätodennäköistä.

No, luhistui Trump tai Rubio, aion varata torstai-iltana ison astian popkornia yösyömiseksi. Trailerina voi katsoa yhden erän edellistä vaaliväittelyä, kun Trumpin ykkösvastustajana oli vielä Jeb Bush.



1. Tulokset: http://www.thegreenpapers.com/P16/NV-R
Ovensuukysely: http://edition.cnn.com/election/primaries/polls/NV/Rep

2. Puoluekentässä tapahtuu muutoksia silloin tällöin. Esim. vuonna 1968 republikaanit kaappasivat eteläiset osavaltiot demokraateilta Nixonin johdolla. Eräs ”Southern Strategyn” keskeinen elementti oli vastustaa rasistisesti mustien kansalaisoikeusliikettä ja kannattaa segrekaatiopolitiikkaa. Tätä ennen republikaanit olivat olleet kansalaisoikeuksien puolue ja demokraatit rasistien puolue.
Oman uskomukseni mukaan nyt on tapahtumassa siirtymä, jossa huomio siirtyy enemmän luokkapolitiikkaan. Huolimatta uutisoinnista, jossa alleviivataan Trumpin kommentteja laittomista siirtolaisista ja muslimeista, Trump ja Sanders maalaavat vastakkainasettelua ennen kaikkea eliitin ja tavallisen (eli köyhän) kansan välillä. Eliittiä on korruptoituneet poliitikot sekä heitä rahoittavat korporaatiot ja raharikkaat.

3. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että Amerikan poliittiset puolueet eivät ole samanlaisia kuin eurooppalaiset puolueet: Niillä ei ole puheenjohtajaa tai muuta selkeää johtoa. Ne ovat ennemminkin yhteenliittymä samansuuntaisia intressejä, jotka ovat ryhmittyneet saman brändin alle. Puolueen silmäätekevillä tarkoitan erilaisia mediataloja (Fox News, National Review, jne.), suosittuja poliitikoita (senaattorit, kuvernöörit, jne.) ja rahoittajia (Kochin veljekset, jne.).

4. Kun Trump piti tämän voittopuheen, jokainen TV-kanava keskeytti kommentaattorien puheen ja näytti tämän kokonaisuudessaan. Puheen parhaita paloja toistamaan uudestaan ja uudestaan kaikilla TV-kanavilla tulevina päivinä. It’s all Trump, all the time.

5. Polku tähän 10. vaaliväittelyyn on ollut värikäs. Kuinkas muutenkaan. Alun perin yhteistyökumppaniksi oli valittu NBC ja National Review, mutta kumpikin näistä on lentänyt ulos.
CNBC (eräs NBC:n kanava) vaaliväittely herätti porua ehdokkaiden keskuudessa. Ilmeisesti hieman sähköistääkseen tunnelmaa moderaattori väritti kysymyksiä tyyliin: ”Mr. Trump [, … is your campaign] a comic book version of a presidential campaign?” Väittelyn jälkeen puolue ilmoitti, että NBC on menettänyt heidän luottamuksensa ja CNN on uusi yhteistyökumppani.
http://time.com/4094888/republican-debate-cnbc-questions/
Alun perin National Review –lehden oli tarkoitus olla vaaliväittelyssä moderaattoreina. Lehti julkaistua tammikuussa teemanumeron ”Against Trump”, puolue heitti lehden pois vaaliväittelystä.
http://www.nationalreview.com/article/430137/donald-trump-conservative-movement-menace

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti