maanantai 22. helmikuuta 2016

Karikatyyri tyypillisestä Trumpin äänestäjästä

Donald Trumpin voitti viikonloppuna Etelä-Carolinan esivaalit. Kyseessä on kolmannet esivaalit 50 vaalin sarjasta, joissa kussakin osavaltiossa äänestetään republikaanipuolueen ehdokkaasta varsinaisissa vaaleissa. Trump voitti noin kolmanneksen äänistä, joka oli hyvä tulos kuuden ehdokkaan vaaleissa. 1 Vaalituloksen myötä hän on ennakkosuosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, joka todennäköisesti kohtaa Hillary Clintonin varsinaisissa vaaleissa. Esivaalien tuloksista pomppaa esille muutamia piirteitä, joiden valossa voimme hahmotella tyypillisen Trumpin äänestäjän. 2 Kyseessä on kuitenkin karikatyyri, sillä Trumpin kannatus on laaja-alaista erilaisissa yhteiskuntaryhmissä. Tietyt piirteet ovat kuitenkin silmiinpistäviä.

Sukupuoli ei näytä olevan tekijä, joten nyt äänessä on pariskunta John ja Jane. He eivät ole olleet aiemmin poliittisesti aktiivisia, mutta ovat nyt löytäneet Trumpin. 3 He eivät suostuisi äänestämään ketään muuta ehdokasta. Voisinkin sanoa, että kun perinteiset äänestäjät ovat tulleet äänestämään esivaaleissa, John ja Jane ovat tulleet äänestämään Trumpia. He ovat yli 40-vuotiaita eivätkä ole korkeasti koulutettuja. Onkin todennäköistä, että he eivät ole käyneet kouluja lukion jälkeen. Tämä näkyy myös heidän tuloissaan, jotka ovat vaatimattomat.

John ja Jane, vaikkakin ovat konservatiiveja, eivät ole ideologisesti ehdottomia. He ovat huolissaan taloudesta, maahanmuutosta ja terrorismista. Tänä vuonna he äänestävät itselleen johtajaa. Heidän mielestään johtajalla voi olla erilaiset arvot kuin heillä itsellään. Tärkeintä on, että hän kykenee tuomaan muutoksen ja hän sanoo asiat suoraan (”tell it like it is”). 4 Johnilla ja Janella ei ole liiemmälti uskoa politiikkaan. He ovat vihaisia ”Washingtonille” ja haluavat jonkun joka ei ole aiemmin ryvettynyt politiikassa. 5

Johnin ja Janen taustoja voi arvuutella, mutta luulen seuraavan kuvan selittävän hyvin mistä on kysymys. 6


Käytännössä Amerikan politiikka on unohtanut marginaaleihin oman hiljaisen työväenluokkansa globalisaatiokehityksen viedessä matalasti koulutetun väestönosan työt. Trump on onnistunut herättämään työttömyyden kurjistamassa, näköalattomassa uskon parempaan huomiseen. Nyt he ovat nyt puoluekannasta riippumatta tulleet suurin joukoin vaaliuurnille.


1. Trump 32,50%; Rubio 22,48%; Cruz 22,33%; Bush 7,84%; Kasich 7,62%; Carlson 7,23%.

2. CNN ovensuukyselyt ovat hyvä lähde äänestäjien tutkimiseen. Sellainen bias tässä tietenkin on, että osa kysymyksistä käsittelee selvästi Trumpia ja hänen pinnalle nostamiaan vaaliteemoja.

3. Republikaanien esivaalit ovat keränneet huomattavasti uusia äänestäjiä. Alla olevasta kuvasta on selvää, että paikalle on vaivautunut huomattava määrä ensikertalaisia. Voimme myös spekuloida miksi uusia äänestäjiä on niin paljon enemmän Etelä-Carolinassa kuin Iowassa. Iowassa esivaaleissa saavat äänestää vain paikallisen republikaanipuolueen jäsenet, kun taas Etelä-Carolinassa saavat äänestää kaikki. Vaikuttaakin siltä, että Trump on onnistunut herättämään poliittisesti aktiiviseksi suuren joukon ihmisiä, jotka olivat aiemmin nukkuvia äänestäjiä. Tämä antaa myös tukea Trumpin puheelle siitä, että kyseessä kansanliike ("a movement"). (Raavin datan kokoon wikipediasta.)



4. Niille äänestäjille, joille tärkeintä oli ”tell it like it is”, murskaava 78% äänesti Trumpia! Heidän keskuudessaan, joille tärkeintä on kyky tuoda muutos, Trump voitti selkeästi saaden 45% äänistä. Toisaalta niille, jotka hakevat yhtenäisiä arvoja ehdokkaastaan, vain 8% äänesti Trumpia. Hän ei selvästikään resonoi yhteisellä arvopohjalla!

5. Tässä kohtaa ovensuukysely on todella kiinnostava. Äänestäjät jakautuvat kahtia noin 50-50 sellaisiin, jotka haluavat, että presidentillä on aiempaa kokemusta politiikasta (Trumpin kannatus 4%) sekä niihin jotka haluavat ”ulkopuolisen” (Trumpin kannatus 63%). Tämä antaa tukea teorialle, että esivaalit kulminoituvat ennen pitkään yhden ulkopuolisen ja yhden ”establishment” ehdokkaan välille.

6. Data on peräisin Yhdysvaltojen työministeriön tilastoista.
http://data.bls.gov/timeseries/CES3000000001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti