sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Analyysi Donald Trumpin vaalitapahtumasta

Donald Trumpin suosio on yllättänyt useat tarkkailijat niin Amerikassa kuin muuallakin maailmassa. Käytännössä Trumpia tunnutaan pitävän äärioikeistolaisena, rasistina ja ennen kaikkea ehdokkaana, jota ei kannata ottaa vakavasti. Vielä hetki sitten häntä ei kuulemma edes tarvinnut ottaa vakavasti. 1 Trump on kuitenkin vakavasti otettava ehdokas. Hän on selkeä suosikki voittamaan republikaanien esivaalit. 2

On sanottu, että Donald Trumpia ei voi ymmärtää, ellei ole nähnyt hänen vaalitapahtumiaan tai muuten häntä esiintymässä. 3 Mikäli näin on, niin ainakaan tarjonnasta ei ole pulaa. Trumpilla on vaalitapahtuma lähes joka päivä (joinain päivinä hän saattaa järjestää jopa useampia tapahtumia). Jokaiseen tapahtumaan saapuu paikalle tuhansia, tai mikäli tilat sallivat kymmeniä tuhansia, ihmisiä. Hän antaa haastatteluita erilaisille televisio-ohjelmille päivittäin ja televisio-ohjelmat antavat hänelle mielellään tilaa. Omien sanojensa mukaan hän on ”ratings machine” eli hän kerää katsojia. Suuret katsojaluvut ovat TV-tuottajien heroiinia.

Trumpin viimeisin vaalitapahtuma on nähtävissä Youtubessa. 4 Katsoessani tapahtumaa, 15-vuotias poikani kulki ohi ja kuuli Trumpin tarinan siitä, miten Meksikon entinen presidentti oli sanonut, että Meksiko ei aio maksaa maitten välille rakennettavaa muuria. Trumpin punchlinea on turha toistaa kirjoitettuna, koska se ei toimi. 5 Mutta Trumpin kertomana se toimi ja poikani hörähti nauramaan vitsille ja jäi katsomaan koko vaalitapahtuman loppuun kanssani. Tilanteen opetus on selvä: Trump on erittäin hyvä esiintyjä ja hänen tapahtumansa ovat hauskoja. Tämä on myös selvää tapahtuman yleisöstä. Sen lisäksi, että kaikilla näyttää olevan hauskaa, ihmiset ovat kiihkoissaan ja osa suorastaan hurmoksessa. Ja tämä hurmos on hyväntuulista. Kuten Trump itsekin toteaa, hänen viestinsä ”Make America Great Again” on ennen kaikkea optimismi.

Keräsin puheesta poliittisia linjauksia ja muita lausuntoja. Tämä ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Trump on luonnollinen tarinaniskijä ja kaikki asiat on kääritty sikin sokin erilaisiin kertomuksiin ja kaskuihin.

Kuten sanottua, hänen ydinviestinsä on, että Amerikka on menossa alamäkeen ja he (eli Trump kannattajineen) aikoo korjata tämän. ”We will make America great again”. 6 Syynä alamäkeen ovat epäpätevät poliitikot, jotka eivät hoida maata hyvin. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että poliitikkoja lahjotaan kampanjaavustuksin. ”Politicians are taking money from lobbyists and special interests.” Trump on jotakin muuta. Hän ei halua keneltäkään rahaa vaan hän maksaa itse oman kampanjansa.

Huonosti hoitamisesta Trumpilla on useita esimerkkejä.
  • Meksikon vastaisella rajalla ei ole minkäänlaista rajavalvontaa ja meksikolaiset voivat vain kävellä maahan. Meksikolaisten joukossa maahan tulee rikollisia ja huumeita. Jos Trump valitaan, hän rakentaa rajalle aidan ja muuttaa maahanmuuton sellaiseksi, että maahan tullaan vain laillisia reittejä.
  • Kauppasopimuksia neuvottelee poliittiset broilerit (”political hacks”), jotka eivät tiedä mitä he tekevät. Muut maat, ja erityisesti Kiina, juoksevat ympyröitä Yhdysvaltojen neuvottelijoiden ympäri. Kiina imee Amerikasta rahat ja työt manipuloimalla valuuttakursseja. Trump korjaa tilanteen, nimittämällä kunnon neuvottelijoita (kuten Carl Ichanin) ja valvomalla amerikkalaisten etua.
  • Armeija on heikossa hapessa. Lahjotut poliitikot tilaavat armeijalle valtavan kalliita varusteita, joita armeija ei oikeasti halua. Kun Trump valitaan, hän varustaa armeijan kunnon varusteilla, joita armeija oikeasti tarvitsee.
  • Veteraanien hoito on retuperällä. Tilanne on niin huono, että 22 veteraania tekee itsemurhan joka päivä. Trump korjaa tilanteen. Tosin mitään erityisiä yksityiskohtia tähän on turha häneltä odottaa.
  • Koulutusjärjestelmä ei toimi. Yhdysvaltojen koulujärjestelmä on kehitysmaitten tasolla, vaikka siihen käytetään eniten rahaa maailmassa. Trump poistaa Common Coren eli ohjelman, jossa koulujen toimintaa säädellään liittovaltiotasolla, ja palauttaa koulutuksen järjestämisen osavaltioille. ”We are going to educate our children locally, with love, not by some Washington bureaucrat”.
Trump on myös sanoutunut irti useista konservatiivisen oikeiston uskonkappaleista. 7
  • Hän aikoo turvata sosiaaliturvan.
  • Hän aikoo korjata terveydenhuollon. Trump on aikaisemmin flirttaillut ajatuksella julkisesta terveydenhuolloista, mutta niin pitkälle hänkään ei voi mennä, että kannattaisi julkista terveydenhuoltoa. Republikaanit vastustavat tätä henkeen ja vereen.
  • Rahoittaa Planned Parenthoodin eli neuvolan kaltaisen puolijulkisen palvelun. Tämä on republikaaneille todella punainen vaate, sillä PP on käytännössä synonyymi aborteille republikaanien jargonissa.
  • Hän puolustaa omaisuuden pakkolunastamista julkisiin projekteihin (Eminent Domain)
  • Lopuksi hän pilkkaa George W. Bushin menestystä presidenttinä. ”He didn’t keep us safe, 9/11 happened on his watch.”
Lopuksi tulee mainita, että Trump myös puhuu muslimeista. ”Radical Islamic Terrorism” on hänen mukaansa ongelma, joka tulisi ymmärtää ja ratkaista. Hän on huomattavasti pehmentänyt linjaustansa muutaman kuukauden takaa, jolloin hän ilmoitti, että kaikilta muslimeilta tulisi evätä pääsy Yhdysvaltoihin siksi kunnes poliitikot ymmärtävät mitä on tekeillä. Tämä on Trumpilta kuitenkin tyyliseikka. Käytännössä hän ei ole perunut mitään sanomaansa. Hän ei vain enää toista sitä samalla tavalla kuin aiemmin.

Sellaista. Tällainen viesti näyttää resonoivan Yhdysvaltalaisten äänestäjien keskuudessa. Lopuksi sanoisin, että itse viesti ei ole erityisen mullistava. Siinä luvataan parempaa huomista, kiinnittämättä liiemin huomiota keinoihin. Erityistä tässä on viestinviejä. Donald Trump on onnistunut sytyttämään äänestäjäkunnan, joka voi hyvinkin tehdä hänestä Yhdysvaltain seuraavan presidentin.

1. Esimerkiksi vaalivelho Nate Silver kirjoitti lokakuussa 2015 paljon huomiota keränneen artikkelin ”Donald Trump’s Six Stages Of Doom”, jossa hän ennusti, että Donald Trumpista ei tule republikaanien ehdokasta. Kirjoitus on ansiokas, mutta on loppujen lopuksi vain yksi lukemattomista kommenteista, jotka ovat ennustaneet Donald Trumpin tappiota. Tässä yhteydessä voisi mainita, että YLE:n toimittaja Esko Varho käänsi artikkelin suomeksi ja esitteli sen omana analyysinään.
http://fivethirtyeight.com/features/donald-trumps-six-stages-of-doom/
http://yle.fi/uutiset/analyysi_voiko_tv-hahmo_donald_trumpista_tulla_oikeasti_yhdysvaltain_presidentti/8421209

2. CNN ovensuukyselyistä selviää, että hänellä ei ole mitään tiettyä demografiaa tai muuta marginaaliryhmää, joka kannattaa häntä. Ennemminkin hänen kannatuksensa on laaja-alaista. Hän on niin miesten kuin naisten suosikki, niin nuorten kuin vanhojen suosikki, niin köyhien kuin rikkaiden suosikki, jne.
http://edition.cnn.com/election/primaries/polls/nh/Rep

3. Mark Steyn kirjoittama kuvaelma kampanjatapahtumasta antaa hyvän kuvan kokonaisuudesta. http://www.steynonline.com/7408/notes-on-a-phenomenon

4. Youtubessa oleva tallenne on hieman ylipitkä. Trump saapuu lavalle ajassa 1:50:50.

5. Pätkä on toki edellisessäkin videossa, mutta tässä on se erillisenä videona.


6. Alamäki on äänestäjien todellinen kokemus. Yhteiskunnallinen kehitys ei ole ollut suotuisa tavalliselle amerikkalaiselle viimeiseen muutamaan kymmeneen vuoteen. Kriittisin tilasto on, että keskimääräinen amerikkalainen on suhteellisesti huonommassa asemassa kuin hänen vanhempansa. Tämä on karkeassa ristiriidassa Amerikan keskeisimmän eetoksen, amerikkalaisen unelman, kanssa.


7. Tämä on peräisin seuraavana päivänä olevasta vaaliväittelystä, joka oli myös melkoinen show.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti